Mai névnap

Időjárás

Barangolás a budai barlangban

2018. december 7. péntek

6. osztályosainkra érdekes program várt 2018. november 29-én. A csütörtöki tanítási órák után az osztály felkerekedett, hogy egy élménydús kirándulást tegyen a Pálvölgyi barlangban.

Már a helyszínre történő utazás is kalandosra sikeredett: Csomádról vonattal a Nyugati Pályaudvarra, majd onnan a 9-es és 65-ös BKK buszokkal a barlanghoz. Az oda út tervét majdnem sikerült tökéletesen megvalósítani, csupán egy kis hiba csúszott be: a 65-ös helyett a 165-ös buszra szálltunk. Már javában buszoztunk, amikor - szerencsénkre - egy kedves utastársunk figyelmeztetett bennünket, hogy ez a járat nem a Pálvölgyi barlanghoz megy, így gyorsan leszálltunk és gyalogosan tettünk meg két buszmegállónyi távolságot a barlangig.

Barátságos, otthonosan berendezett, kellemes klímájú fogadótérben vártunk barlangtúránk kezdetére. Induláskor osztályunkhoz csatlakozott két dán érdeklődő is, így nemzetközivé vált csoportunk! Túravezetőnk egy fiatal barlangász hölgy volt, aki nagyon érdekes információkat mesélt a túra alatt. Megtudtuk, hogy ez hazánk leghosszabb barlangja a maga 32 km-es feltárt járataival, de ez az irdatlanul hosszúnak tűnő barlang mindössze 2 km2-en terül el! (A geológusok szerint kb. 60 km-es lehet ez a barlangrendszer, tehát még kb. 28 km a feltáratlan terület!) Megkapó cseppkövek között vezetett utunk, így találkoztunk többek között: Hófehérkével és a hét törpével, kis vízilóval, skorpióval, több, különböző méretű elefánttal, mogyorós csokival, ementáli sajttal. Megfigyelhettük a barlangban a téli álmukat alvó denevéreket, illetve olyan denevéreket is, akik röpködve még csak most keresik a megfelelő téli alvóhelyüket. A „koncertteremben” gyönyörűen szólt Enya örökzöld dallama az Only Time. Túravezetőnk 30 másodpercre lekapcsolta a világítást, így megtapasztalhattuk azt a vaksötétet, amit a vak emberek „látnak”. Mindezen élmények mellett több millió éves fosszíliákat is megcsodálhattunk. Túránk során a bejárathoz képest 30 méteres mélységig jutottunk le, ezért a felfelé úton stabil, de igencsak meredek és szűk acéllétrákon kellett kapaszkodtunk, hogy elérjük a kijáratot. Az egy órás vezetett túra maradandó élményt nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Néhány tanuló jelezte, hogy visszajönnek majd ide a családjukkal, hogy a család tagjai is átélhessék ezeket az élményeket.

Úgy legyen!

 

Varga László osztályfőnök