Mai névnap

Időjárás

„Itt a farsang áll a bál…”

2019. március 22. péntek

Ezt a farsangi dal mindenki számára jól ismert, hiszen a farsangi időszak izgalommal tölt el kicsiket és nagyokat egyaránt. Mulatságokat, bálokat, jelmezes felvonulásokat tartanak országszerte hazánkban is. De jól ismertek a világ különböző pontjain tartott karneválok is, lásd Velence.

Farsang időszaka vízkereszttől (január 6.) húshagyó keddig tart, melyet a húsvétot megelőző 40 napos böjt követ. Az idei évben mivel későn lesz húsvét, hosszú volt a farsang. Ebben az időben szívesen öltöznek maskarába, öltenek álarcot az emberek, gyerekek és felnőttek egyaránt. A vidám bálozás, mulatozás alkalmat teremt a vidámságra, színesebbé teszi a hétköznapokat. Történelmi feljegyzések szerint már a középkorban is tartottak farsangi mulatságokat, pl. Mátyás király udvarában felesége, Beatrix olasz hagyományait követve. Abban az időben leginkább királynak, királynőnek, katonának, boszorkánynak öltöztek az emberek, de népszerűek voltak az állatjelmezek is: gólya, medve, ló. Manapság nagyon népszerűek főleg a gyerekek körében a szuperhősök, mesehősök, Disney hercegnők karakterei. De az interneten bolyongva számtalan farsangi jelmezzel találkozhat az ember, kreativitásunknak csak a képzelőerő szabhat határt.

A farsang iskolánkban is a kedvelt ünnepek közé tartozik.

 

 

Idei felsős farsangunkat február 22-én délután tartottuk. Az osztály produkciók, egyéni jelmezek a történelem, mese és reklám témakörök köré csoportosultak. Az ötödik osztályosok „Legyen ön is liliomos” műsorral léptek színpadra, játékukba ismert termékek reklámszövegeit is beépítették vicces, szellemes előadásban. Ők különösen is izgultak, hiszen ez volt az első felsős farsangi báljuk és nagyon lelkesen készülődtek.

 

 

Őket követték a hetedik osztályosok egy mindannyiunk által ismert mese, Minyonok szereplőit imitáló zenés-táncos műsorral.

 

 

Az osztályok sorát végzőseink zárták fergeteges cigánytánccal táncba hívva a nézőközönséget is.

 

 

Majd egyéni jelmezesek léptek a színpadra, köztük a hatodikos fiúk szellemirtókként. Majd meglepetés műsorszámként, felsős kollégáink űzték el a telet mohácsi busójárás bemutatásával.

A bemutatók után kezdetét vette a játék és tánc. Egyszerre több helyszínen mérhették össze tánc és fánkevő képességeiket tanulóink. Volt fánkevő verseny, limbótánc, papírtánc, black jack. Az egyes versenyek győztesének jutalma egy-egy tombola volt. A szülők jóvoltából a gyerekek finomabbnál finomabb édes és sós süteményeket ehettek a büfében. A program végét a tombolahúzás zárta, nagyon értékes, érdekes nyeremények találtak gazdára.

Köszönöm minden kollégának, szülőnek, a szülői munkaközösségnek, a Csomádi Művelődési háznak, hogy együttműködésükkel, munkájukkal segítették programunkat.

 

Lajtosné Dudok Mária szervező pedagógus