Mai névnap

Időjárás

Karácsony, avagy Álom havának iskolai eseményei

2019. január 16. szerda

December elsején csönd honolt iskolánk épületében, a folyosókat és a tantermeket nem verte föl a gyerekek hangja, mert ezen a „munkás” szombati napon nevelőtestületünk csapatépítő kiránduláson vett részt Szentendrén. 

A település már adventi díszbe öltözött, ami olybá tette e kies városka köztereit, mintha egy mesebeli helyszínen lennénk. Először a Kovács Margit Múzeumot látogattuk meg, ahol hosszan ismerkedtünk e csodálatos keramikus munkásságával nemcsak alkotásain keresztül, hanem a róla készült portréfilm segítségével is. Második állomásunk a Karácsony Múzeum és bolt volt, ahol elképesztő mennyiségű karácsonyi ünnepi díszt, figurát és egyebeket lehetett nézegetni, illetve megvásárolni. Harmadik „megállónk” a Szamos Marcipán Ház volt. Természetesen nemcsak az épületekben található látványosságokkal ismerkedtünk meg, hanem az adventi vásár forgatagában lévő pavilonok kínálatával is. Fáradalmainkat egy hangulatos kisvendéglő pincehelyiségében pihentük ki, ahol a közös ebéd elfogyasztása alatt lehetőség adódott kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére. Köszönet illeti Csomád község Önkormányzatát, mert anyagi támogatásuk nélkül nem valósulhatott volna meg ez a szép és tartalmas programunk!

 

December harmadikán, az Idősek napján másodikosaink - Juhászné Szeitz Szilvia és Vargáné Kéki Éva vezetésével - kis műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

 

Hagyományainkhoz híven, színes Mikulás napi programmal érkezett el hozzánk december hatodika. A gyerekek ismét találkozhattak a Mikulással, aki krampuszainak kíséretében kereste fel az osztályokat, és minden gyermeknek egy-egy csomagot adott át. Körútja befejeztével egyénileg kereshették fel a gyerekek őt fogadóóráján, a hangulatosan berendezett szobájában. A délután során sok-sok színes programlehetőség közül válogathattak tanulóink.

 

 

Mindezekkel egy időben az SZMK-s anyukák különböző ízesítésű gofrikat és szörpöket készítettek a megéhező, illetve megszomjazó gyerekeknek és felnőtteknek. Köszönjük iskolánk szülői munkaközösségének áldozatos szervező és támogató munkáját, hathatós segítségükkel igen jó hangulatú és sikeres programon vehettek rész tanulóink!

 

 

Ugyancsak december hatodikán került sor az intézményvezetői pályázattal kapcsolatos szakmai bizottsági meghallgatásra a Dunakeszi Tankerületi Központban (a pályázattal kapcsolatos döntés januárban várható).

 

December 11-én két korcsoportban részt vettünk a váci körzeti lány kézilabda diákolimpián (a részletes tudósítás külön olvasható).

 

 

A december 15-i szombati munkanapon rövidített tanítási napon a 4. (utolsó) órában összegyűltünk a tornateremben, hogy Babus Tamás kollégánknak és két segítőjének közreműködésével ismerkedjünk a széki néptánc alaplépéseivel. A közös táncot kísérő dudaszó belengte a „testkultúra szentélyét”. A tanulók és a pedagógusok döntő többsége érdeklődve igyekezett lépést tartani a bemutatott koreográfiákkal és persze a zenével. Köszönet illeti Babus Tamás kollégát, hogy megszervezte és lebonyolította ezt az egyedi programot!

 

 

A téli szünet előtti utolsó hét bővelkedett iskolai eseményekben:

 

  • Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg iskolánk aulájában a karácsonyi vásárunkat, amelyen a gyerekek által - Szendreyné Bere Éva tanárnő irányításával - készített portékákat lehetett megvásárolni becsületkasszás módon.
  • Diákönkormányzatunk - Lajtosné Dudok Mária DÖK-öt segítő pedagógusunk irányításával - teadélutánt szervezett, amelyen megbeszélték a tanév első négy hónapjának eseményeit, egyúttal előretekintettek a következő időszak teendőire.

 

 

  • Az utolsó tanítási nap reggelén hagyományos iskolai karácsonyi megemlékezést tartottunk a főbejárati aulában. Másodikosaink az adventi gyertyák történetét mesélték el, majd Csiki-Babics Márta tanárnő elektromos zongorán kísérte hatodikosaink furulyajátékát. Szabó-Pujcsi Rozina másodikos tanulónk csodálatos szereplésével emelte a rendezvény fényét. Nagyon szépen szólt énekkarosaink és felsős tanulóink énekes és hangszeres játéka, melyet Márta néni tanított be a tanulóknak. Zárásként, közösen énekeltünk el egy karácsonyi dalt.
  • Az iskolai karácsonyi megemlékezést követően az osztályfőnökök vezetésével az osztálykarácsonyokra került sor. Mindegyik osztályunk saját tantermében zajlott ez az esemény, melynek keretében ajándékozásra, játékra, beszélgetésre, eszem-iszomra volt lehetőség. Az osztályprogramból természetesen nem maradhatott el a testvérosztályok felkeresése és megajándékozása sem.

 

 

  • Az utolsó tanítási napon sor került a karácsonyi összdolgozói fehér asztalos összejövetelünkre, amelyen tiszteletét tette Klement János polgármester úr is, aki megköszönte az egész éves munkánkat, és dolgozóinknak átadta az önkormányzat ajándékát.

 

  • December 23-án, vasárnap Csiki-Babics Márta karvezetőnk zongora-, valamint Kucsa Balázs hatodik osztályos tanulónk gitárkíséretével felléptek énekkarosaink a Falukarácsonyon. Előadásukon szépen szóltak a csengettyűk, Szabó-Pujcsi Rozina másodikos tanulónk profi előadókat megszégyenítő bátorsággal adta elő műsorát.

 

 

Az Esztergály Mihály Alapítvány pénzügyi támogatásával a nevelő-oktató munkánkhoz szükséges eszközöket vásároltunk, így a felsős technika tantárgyhoz szükséges szerszámokat, a mindennapos testnevelésben szerepet kapó labdákat, ping - pong ütőket és húzókötelet, valamint 2db USB-s rádiómagnót, amelyek a nyelvórákon használunk fel.

 

Iskolánk dolgozói és tanulói nevében kívánok mindenkinek egészségben, sikerekben és örömökben bővelkedő boldog új évet!

 

Varga László mb. intézményvezető