Mai névnap

Időjárás

Magvető havának (október) iskolai eseményei

2018. november 10. szombat

Az ősz második hónapjának kezdő napja hétfőre esett. Október elsején a „ZENE VILÁGNAPJÁRA” emlékeztünk, ezért nemcsak a hetet, de az egész hónapot a Művelődési Házban kezdtük.

A Fóti Zeneiskola pedagógusainak aktív közreműködésével iskolánk hangszeres zenét tanuló növendékei adtak szép műsort az iskolaközösség egészének. Jó volt látni a fellépő gyerekek igyekezetét és hallani a szép muzsikát. Óhatatlanul Kodály Zoltán gondolata jutott eszembe:

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

 

 

Magvető hava első hetének végén újra a Művelődési Házban gyülekezett az Esztergály Mihály Általános Iskola apraja – nagyja, hogy a nemzeti gyásznap előtti napon emlékezzenek az Aradi Vértanúkra. A 6. osztályosok mutatták be a kivégzett tábornokokat egy, az életükből leginkább jellemző eseményt felidézve. A tanulók közössége a történelmi esemény súlyához mérten, fegyelmezetten nézte végig az előadást.

 

 

Ugyancsak október 5-én, pénteken zajlott le az őszi papírgyűjtési akciónk, melynek szervezésében nagy szerepe volt az iskolai szülői munkaközösségnek is. A szülők, hozzátartozók és tanulóink aktivitásának köszönhetően estébe nyúlt a papírátvétel. Három és fél nagy konténernyi papírhulladékot sikerült elszállíttatnunk! A gyűjtött papírmennyiség arányában az osztályközösségek több tízezer forintot vehettek át, amit osztálypénzként fognak felhasználni a tanév során. (Lásd a külön beszámolót!)

 

 

Október 7-én vasárnap 9 órakor indult az iskola elől az Aradi Vértanúk előtti tisztelgés folytatásaként a Török Ignác kerékpáros emléktúra Gödöllőre. (Külön tudósítás olvasható erről.)

 

 

Október második pénteki napján (12-én) egész napos kiránduláson vettek részt tanulóink. Alsósaink külön buszokkal a Csodák Palotájában jártak, illetve a Hajógyári szigetre mentek, míg felsőseink vonattal utaztak Magyarkútra. (Mindkét tagozatunk fényképes élménybeszámolóját olvashatják alant.)

 

 

Október 13-án szombaton országos munkanap volt. Ez a nap csak a tanulóinknak volt „iskolamentes nap”. Az iskola pedagógusai számára fontos belső továbbképzés zajlott. Konzultáltunk a KRÉTA elektronikus napló használatával kapcsolatos tapasztalatainkról, egyeztettünk e témában, illetve nevelőtestületünk döntött: az őszi szünetet követően 2018. november 5-én megnyitjuk a felületet a szülők számára is. Az e-napló használatával a szülők naprakészen informálódhatnak gyermekük iskola tevékenységéről, illetve tájékozódhatnak az iskolai eseményekről, hirdetményekről is.

Fenntartónk a Dunakeszi Tankerületi Központ kiírta iskolánk intézményvezetői álláspályázatát, melyhez kapcsolódóan a nevelőtestület 3 fős pályázati előkészítő bizottságot választott, mely bizottságnak lesz a feladata - a fenntartóval szorosan együttműködve - a pályázatokkal kapcsolatos koordináció lebonyolítása.

Sikeres nyári pályázatunk eredményeként ezen a szép októberi szombaton iskolánk képviseletében Kelemen Ildikó ünnepélyes keretek között vehette át az Örökös ÖKOISKOLAI címet igazoló oklevelünket a minisztériumban. Ezzel az elismeréssel értékelték iskolánk eddigi környezettudatos nevelő-oktató munkáját, amit az elkövetkezendőkben is folytatnunk kell, hiszen ez az elismerés is erre kötelez!

 

 

A jelen tanév előkészítésekor döntöttünk, hogy – hagyományteremtő szándékkal – létrehozzuk az ÖKO kommandót. Ez az osztályokat képviselő tanulókból álló „kommandó” minden hónapban – előre be nem jelentett módon! – megadott szempontok alapján pontozza az osztályok tisztaságát, dekoráltságát stb. Az első hónap értékelő „akciója” alapján az alsó tagozaton a 4. osztály, míg felsőben a 7. osztály kapta a legtöbb pontot, így e két közösségé lett az adott hónap legjobbjainak járó  „ARANY SEPRŰ”.

A munkanap átrendezések miatt igen korán, október 19- én pénteken tartottuk meg az1956. október 23-i ünnepi megemlékezésünket a Művelődési Házban. Kelemen Ildikó osztályfőnök irányításával elsőrangú ünnepi műsort láthattunk a nyolcadik osztályosaink révén. Nagyon jó volt a műsor forgatókönyve, mert a korabeli filmrészletekhez illő zenei és prózai aláfestést láthattunk-hallhattunk, amelyet kicsik és nagyok számára érthetően egészített ki a színpadi látvány! A nézőtéren helyet foglaló 6-14 éves korosztályt is lekötötte az ünnepi műsor színes, látványos jeleneteivel.

 

 

A Magvető hava a sport területén is sok érdekes eseményt hozott. A Csomádi KSK-val kooperálva a focit szerető alsósaink számára elindult a Bozsik program heti két tornatermi edzéssel. A veresi kosárlabdázók, valamint a röplabdások is több osztályunknak tartottak sportág specifikus testnevelési órákat. Október 18-án a labdarúgó diákolimpia váci körzeti tornáján a II. korcsoportos fiú válogatottunk szerepelt sikeresen. (Külön tudósítás olvasható róluk.)

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon iskolagyűlést tartottunk, melyen visszatekintetünk az elmúlt hónap eseményeire, a felsős tanulmányi kiránduláson legaktívabbak kis jutalomban részesültek, a jelenlévők megtapsolták a bronzérmes fiú focicsapatunk tagjait, illetve ezen a fórumon tudtuk meg a papírgyűjtés végeredményét, az osztályok sorrendjét. A 300 kg-nál több papírt gyűjtött tanulókat külön oklevéllel díjazta diákönkormányzatot segítő pedagógusunk: Lajtosné Dudok Mária tanárnő.

 

Varga László

mb. intézményvezető