Mai névnap

Időjárás

Mi leszel, ha nagy leszel?

2020. január 23. csütörtök

Ezt, a generációkon átívelő kérdést tették fel nekünk annak idején, amire vagy válaszoltunk csillogó, magabiztos szemmel, vagy álltunk szemlesütve, szerényen, mert fogalmunk sem volt a jövőről. 

Manapság mi kérdezzük ezt gyermekeinktől, tanítványainktól, akik vagy bátran, határozottan kivágják magukat, mert már tudják mit szeretnének, vagy néznek ránk, hogy igazán fogalmuk sincs. Az évek elteltek, a kérdés nem változott, ellenben a foglalkozások, mesterségek, hivatások, képzések folyamatos változáson mentek és mennek keresztül. Ez abból a játékból is kiderült, amit az ötödik osztállyal játszottuk és foglalkozásokat kellett gyűjteniük. A csoportok közel százféle régi és új mesterséget soroltak fel.

Iskolánkban hagyomány, hogy évente tartunk pályaorientációs napot, amikor meghívott vendégek, szülők mesélnek, tartanak bemutatós saját munkájukról, hivatásukról. Így történt ez az idei tanévben is, 2019.december 14-én. A felső tagozatos tanulóink védőnői, iskolarendőri, informatikai és pénzügyi előadásokon vehettek részt. Anikó néni, a védőnő mesélt a gyerekeknek arról, milyen széleskörű az ő tevékenysége: várandós gondozás, csecsemők, óvodások, iskolások fejlődésének nyomon követése. Elmesélte azt is, ez a hosszantartó korszak mennyi örömmel és csodával is jár. Az iskolarendőr előadásán bepillanthattunk a rendőrségi képzés nehézségeibe is, milyen próbákon, megmérettetéseken kell részt vennie egy diáknak, hogy rendőr lehessen.

 

 

Egy-egy tanuló felvehette a rohamrendőri felszerelést, és a töltetlen pisztoly is kézről-kézre járt. Hallhattunk egy-egy izgalmas történetet arról, milyen szépségei és árnyoldalai vannak ennek a hivatásnak. Az informatikai előadás során nagyon érdekes, jövőbe mutató kérdések is előkerültek: milyen jövője van az informatikával, gépekkel, robotikával foglalkozó képzéseknek, munkáknak. Köszönjük a pénzügyi, banki ismeretekről tartott tájékoztatót Ági néninek. Az ötödik osztályosoknak Marika néni tartott egy mesefoglalkozást, ahol népmesét hallgattak, játszottak, csoportokban gyűjtöttek régi és új mesterségeket. Végül megbeszélték: nem az a lényeg, hogy mi leszel, ha nagy leszel. A fontos az, hogy örömmel végezd a munkád, légy boldog, hogy ez által másokat is boldoggá tegyél.

 

Köszönjük meghívott vendégeinek, előadóiknak, hogy velünk, diákjainkkal töltötték ezt a szombat délelőttöt.

 

Lajtosné Dudok Mária