Mai névnap

Időjárás

Ötödikesek lettünk

2019. október 18. péntek

Ebben a tanévben, 27 fő tanuló kezdte meg tanulmányait az 5. osztályban. Szeptemberben két új tanuló is érkezett osztályunkba.

Már az első tanítási hét péntekén megtartottuk „ismerkedős” osztálybulinkat, ahol megünnepeltük felső tagozatba lépésünket.

A már alsóban is jól bevált, izgalmas székes és seprűs tánc mellett nem hagyhattuk ki a programok sorából a látványos limbó-táncot sem. Rögtönzött tehetségkutató műsort is rendeztünk és minden technikai akadály ellenére elkezdtük egy vicces mesefilm megtekintését is.

 

 

A programelemek között pedig jóízűen falatozgattunk a behozott délutáni csemegéinkből.

A célunk főleg az volt, hogy együtt legyünk, de emellett jól is szórakozhattunk.

 

 

Szeptember 27-én, az Európai Diáksport Napján, egy gyalogtúrára indultunk Csomád környékének egy erdei tisztására.

 

 

A csaknem egy órás séta során, útközben „lekardoztunk” minden talpon maradt napraforgószárat a frissen aratott táblában és megvizsgáltuk a növény minden megmaradt alkotóelemét. Még az odaúton ismertük meg a hazánkba behurcolt növényfajok egyikét: a selyemkórót.

 

 

A tisztásra érve leterítettük plédjeinket és elfogyasztottuk jól megérdemelt uzsonnánkat.

A kis pihenő után, volt aki „gunyit” épített a száraz ágakból, volt aki a növényeket vizsgálta, de akadt aki a pléden kártyázott, vagy mesélt érdekes történeteket. A valódi izgalmat az előre nem tervezett bújócska hozta el. Közel két és fél óra időt töltöttünk az erdei tisztáson.

 

 

A túra során sok állatnyomot találtunk, megvizsgáltunk egy rókalyukat, kóstoltunk vadon termő szőlőt és találtunk madártollakat, védett növényt (őszi kikerics). Sajnos, az ember által elhagyott, „tájidegen” dolgokat is találtunk szép számmal. Szerencsére, minden talált eszköz játékká vált a kezünkben.

 

 

A gyerekek a saját szavaikkal így fogalmazták meg azt, hogy mi is volt a legjobb a kiránduláson:

 

„Az erdőben voltunk és így tudtunk a fák között bújócskázni” (Lajtos Angelika)

„Elmentünk egy tisztásra és láttunk egy védett növényt.” (Kézér Zsófia)

Nagyon szép helyen voltunk, és nagyon jókat játszottunk.” (Tiszai Kornél)

„Az volt a legjobb, hogy játszhattunk az erdőnél. „(Klopkó Petra)

 

Visszafelé, az aszály sújtotta dombvidéken egy kicsit fáradtan bandukolva, jó porosak lettünk. Sokan apró karcolásokat is szereztek a természetben töltött pár óra alatt, de olyan jól szórakoztunk, hogy tervbe vettük a terület évszakonkénti meglátogatását. Javasoljuk mindenkinek, hogy akár családi kötelékben is tervezzenek túrákat Csomád környékének felfedezése érdekében!

Kelemen Ildikó osztályfőnök