Mai névnap

Időjárás

Török Ignác kerékpáros kegyeleti emléktúra

2018. november 10. szombat

Iskolánkban az idén is iskolai ünnepély keretében emlékeztünk meg az Aradi Vértanúkról. 

A Művelődési Házban a 6. osztályosok idézték fel a 13 vértanú tábornok alakját, egyúttal megjelent a színpadon az otthon maradt anyák, menyasszonyok, szerelmek aggódó várakozása, reménykedése is, hogy újra láthassák a szeretett férfiakat. Az ünnepi műsorban szereplő koszorút vittük magunkkal a kegyeleti túrára.

Október 7-én, vasárnap gyönyörű napfényes időben gyülekezett kis csapatunk az iskola előtt.

Tanulók, szülők, pedagógusok alkották a kerékpáros kegyeleti túrán résztvevők közösségét.

 

Csomádon átkerekezve ráfordultunk a veresi útra, majd az első lehetőségnél lekanyarodtunk egy forgalomtól mentes utcára.

Veresegyház és Szada kevésbé forgalmas kerékpáros, illetve mellékútjain jutottunk el Gödöllőre. A város határától már jól kiépített kerékpáros úton kerekeztünk a városközpontba, ahol a gimnázium előtt álló szoborhoz érkeztünk. Gödöllő városa is minden évben ennél a szobornál rója le kegyeletét a hősök előtt, amit a szobor előtt elhelyezett rengeteg koszorú is jelzett.

 

A közös koszorúzás előtt felidéztük Török Ignác mérnökkari ezredes alakját, aki Gödöllőn született, a szabadságharcban Komárom erődítését szervezte meg. Életének utolsó óráiban is várépítési szakirodalmat olvasott. Barátságos, szelíd emberként jellemezték. Fegyverrel sohasem harcolt, mégis áldozatul esett tábornoki címe miatt.

A hadbíróság – egy katona számára megalázó módon - kötél általi halálra ítélte, hatodikként (kötél által kivégzettek között másodikként) végezték ki.

A kivégzés előtti utolsó mondata:

 

"Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam."


Iskolánk tanulói, szülői és alkalmazotti közössége nevében közösen elhelyeztük koszorúnkat, majd főhajtásunkat követően elénekeltük a „Gábor Áron rézágyúja” és a „Kossuth Lajos táborában” kezdetű dalokat.

 

Visszaindulás előtt a szoborral szemközti modern játszótér eszközeit próbálták ki a gyerekek, míg a felnőttek beszélgettek a déli verőfényben. A visszautat Csomádra a sárga turistajelzésen terveztük megtenni, mely jelzést a központtól nem messze találtuk meg. Szép, vadregényes erdőn-mezőn vezetett utunk. Több esetben „felderítőket” kellett kiküldenünk, hogy kiderítsék, merre kell továbbmennünk a kereszteződéseknél, hol folytatódik a sárga jelzés? Kalandosan érdekes utakon értük el az ivacsi vasútállomást, ahol rövid pihenőt tartottunk, majd visszatekertünk Csomádra. Csapatunk tartalmas vasárnapot tudhatott magáénak, melyen fejet hajtott történelmünk egyik legnagyobb alakjának és társainak emléke előtt, egyúttal egészségmegőrző testmozgást is végzett.

 

Varga László túravezető