Mai névnap

Időjárás

Rendhagyó testnevelés óra az Esztergály Mihály Általános Iskolában

2018. október 25. csütörtök

2018. szeptember 18-án, kedden különleges vendég érkezett iskolánkba. Energikus, mosolygós, életszerető. A pólójára rajzolt hatalmas szív is arról árulkodott, hogy nem telhet el egy nap sem számára szeretet és kedvesség nélkül.

Ez az ember, minden évben több száz kilométert fut a beteg gyermekekért, átússza télen a jeges Dunát, mindemellett természetgyógyász, jógaoktató és négy gyermek édesapja. Bizonyára kitalálták már, hogy ki Ő. Igen, Schirilla György, aki Csomádon kezdte meg őszi országjáró futássorozatát. Iskolánk aulájában Ildikó néni köszöntötte a gyerekeket és a vendégeket: Schirilla Györgyöt és Klement János polgármester urat. Ezt követően iskolásaink érdeklődéssel hallgatták különleges vendégünk sportolásra buzdító szavait, csakúgy, mint az általa elszavalt Váci Mihály verset, mellyel csodásan érzékeltette számunkra saját hitvallását is:

 

Váci Mihály - Még nem elég

 

„Nem elég megborzongni,
De lelkesedni kell!
Nem elég fellobogni,
De mindig égni kell!
És nem elég csak égni:
Fagyot is bírni kell,
Ki acél akar lenni,
Suhogni élivel.”

 

A köszöntők után rendhagyó testnevelés óra keretében kezdetét vette a közel 2 km-es futás, melyen hatodikosaink és hetedikeseink képviselték iskolánkat. A futás biztonságáról Klement János polgármester úr és Salamon András polgárőr gondoskodott, akik autójukkal biztosították az útvonalat a futók számára. A verőfényes őszi napsütés, a szeretetteljes vendéglátás és hűsítő frissítők, melyekről a Veres Ablak Kft és a Matyóka autószerelő szervíz gondoskodott, méltóképp koronázták meg ezt a felejthetetlen eseményt. Tanulóink a futó életszemléletével átitatott órácska után fáradtan, de annál nagyobb élménnyel tértek vissza iskolájukba.

 

„Nem elég jóra vágyni:

a jót akarni kell!

És nem elég akarni:

de tenni, tenni kell!

A jószándék kevés!

Több kell: - az értelem!

Mit ér a hűvös ész?!

Több kell: - az érzelem!

Ám nemcsak holmi érzés,

de seb és szenvedély,

keresni, hogy miért élj,

szeress, szenvedj, remélj!”

(Váci Mihály)

 

Balogh Edit intézményvezető-helyettes